SLIC in Etten-Leur

In Etten-Leur voeren we één van de zeven proefprojecten uit. Wij focussen ons op de straatverlichting in het buitengebied. De partnersteden en -overheden in België, Groot-Brittannië en Frankrijk doen experimenten met de verlichting in onder andere historische stadscentra, industriegebieden, winkelcentra en hoofdwegen.

In het buitengebied gaan we een aan verschillende straten en paden de oude lampen en armaturen vervangen door ledverlichting. Dat doen we aan de bestaande lantaarnpalen. Aan sommige lantaarnpalen hangen we bovendien sensoren  op, waarmee we onder andere kunnen meten hoeveel verkeer langs gaat.

Slic in Etten-Leur

De nieuwe ledverlichting kan traploos gedimd worden van fel naar helemaal uit. In de proef gaan we samen met u kijken naar de beste dim- of lichtniveaus op verschillende momenten. De sensoren kunnen we gebruiken om het licht dynamisch te dimmen. Dat wil zeggen: het dim- en lichtniveau is afhankelijk van het aantal auto’s, fietsers of voetgangers dat langskomt.

Tot half 2021 gaan we experimenteren met verschillende niveaus. Op basis van ervaringen en meetgegevens – óók uit enquêtes – maken we de uiteindelijke keuze voor de beste balans tussen lichtsterkte en vermindering van de CO2-uitstoot.

© 2022 Gemeente Etten-Leur